Tour de France

Tour de France 2015

Na de succesvolle samenwerking tussen de opdrachtgevers Gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en – Zeeland, de ASO en ons in 2010, aangaande de verkeerstechnische afsluiting van de individuele tijdrit in Rotterdam en de 1e touretappe van Rotterdam, via Zeeland naar Antwerpen stond de editie 2016 op het programma. Voor ons een echte uitdaging, maar wel een unieke uitdaging; het statisch – & dynamisch afsluiten van het gehele parcours van de 2e etappe van Utrecht naar Neeltje Jans en tevens het inrichten van het gehele finishgebied op Neeltje Jans in Zeeland. Wij benoemden de 2e etappe als 5 keer bijzonder;

Etappe 2: Een werkvak van 166 kilometer, het langste werkvak waar wij ooit aan hebben gewerkt, vormt de route van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland.

Rijdend als een trein: Door zo’n 300 verkeersregelaars, 55 motorrijders, 4 werkploegen verkeerstechniek en overige medewerkers worden er continu wegafzettingen en verkeersomleidingen geregeld. Met een gemiddelde snelheid van 46 km/u gaat het ons eigen peloton, voor en achter het wielerpeloton, al rijdend door het land om haar werkzaamheden te verrichten, aan de buitenzijde van de route van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland.

Logistiek spel: Om ervoor te zorgen dat het werkvak wordt vrijgesteld van verkeer zorgden 20 motoren en 4 werkploegen verkeerstechniek ervoor dat op de route, direct voor het wielerpeloton tussen Utrecht en Zeeland werdn ‘schoongeveegd’ zodat de wielrenners een veilige en vrije doorkomst hadden.

Van kunststof barrier tot medische zorg: Naast de wegafzettingen en verkeersomleidingen waren wij ook zichtbaar bij de finishlocatie Neeltje Jans. Hier stonden tribunes, tijdelijke huisvesting, toiletvoorzieningen, de medische hulp, beveiliging en gastvrouwen geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat iedere bezoeker veilig en gastvrij wordt ontvangen.

Maximale inzet, minimale overlast: Ondanks de grote happening werd er alles aan gedaan om de overlast te minimaliseren. Zodra de wielrenners een gebied hebben gepasseerd, worden de wegen weer opengesteld en de wegafzettingen verwijderd. Na een kwartier merkte je niets meer van dit grootse sportevenement.

Arrivée Zélande kijkt terug op een succesvolle touretappe. Promotie in optima forma voor Zeeland, land in zee, tienduizenden verregende, maar dol enthousiaste toeschouwers en Tour-winnaar Chris Fromme ging in Parijs met de hoofprijs weg, mede op basis van het gemaakte tijdsverschil in de 2e etappe.