NK Wegwielrennen 2016 Goeree Overflakkee

NK Wegwielrennen 2016 Goeree Overflakkee

Het NK Wegwielrennen 2016 op Goeree-Overflakkee werd georganiseerd op zaterdag 18 juni in Oude Tonge de wegwedstrijden voor Junior dames, Nieuweling meisjes, Junior heren & Nieuwelingen heren, op woensdag 22 juni in Middelharnis alle tijdritten voor alle categorieën en op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni op de Brouwersdam en het gehele eiland de wegwedstrijden voor Elite vrouwen, Beloften, Elite zonder contract en Elite mannen.

Het was voor de 1e keer dat wij zelf als “organisator, via een stichting” het stuur in handen hadden en wel in de achtertuin van de projectleider. Hoe moeilijk en uitdagend kan je het je zelf maken.

Bewoners van Oude Tonge en recreanten op de campings hadden massaal de (klap)stoelen klaar gezet. Hadden wij zelf al niet gedacht aan beleving voor de karakteristieke dorp aan de haven dan waren zij een welkome aanvulling. Boven verwachting was de publieke belangstelling langs het idyllische parkoers. Ruim 2 kilometer rijdend over de dijk langs het Greveling meer (Noorder Krammen) vergat menig deelnemers dat er gekoerst moest worden.

Een torenvalk hing biddend boven het weidse landschap van Goeree-Overflakkee en had amper oog voor de wielrenners die over de dijken razen en één voor één strijd leverden met de klok tijdens het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in en rond Middelharnis. Hij ziet niet hoe Tom Dumoulin het snelste is van allemaal en de vijftig kilometer in minder dan een uur afwerkt. De valk kijkt alleen naar zijn prooi aan de rand van een aardappelakker. Dat hij getuige is van één van de best georganiseerde Nederlandse Kampioenschappen van de laatste jaren, zal hem een zorg zijn. Commercieel manager Anne Loes Kokhuis van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie vindt het wel belangrijk. “Zo mooi heb ik het nog nooit meegemaakt”, zegt ze beslist. “Het is perfect, ik geniet met volle teugen.”

Wedstrijdleider Martin Bruin van de KNWU was het met haar eens. “Ik vond het bijvoorbeeld bijzonder om een orkest live het Wilhelmus te laten spelen na de huldigingen. Dat maakt het helemaal af.” François Moelands nam het compliment graag in ontvangst. “We hadden dat zelf bedacht. Het orkest bestond uit muzikanten van verschillende muziekverenigingen van Goeree Overflakkee. Een Nederlands Kampioenschap moet beleving zijn, waar mensen uit de omgeving zich bij betrokken voelen.”

Grote betrokkenheid, dat is gelukt. Het kampioenschap leefde op het eiland. Bij de organisatie waren onder meer 225 vrijwilligers betrokken, 50 motards, 15 medische hulpverleners, cateringmedewerkers. En elke dag stonden er veel toeschouwers langs de route. Het NK Wielrennen wordt georganiseerd door de lokale Stichting NK Wielrennen 2016, de gemeente Goeree Overflakkee, de KNWU. Wij waren verantwoordelijk voor de faciliteiten en de techniek in de breedste zin van het woord. Denk aan vergunningen, tekeningen, alle mogelijke verkeersmaatregelen, catering, bewaking, medische hulpdiensten, motards, perscentrum, erepodium en nog veel meer. Projectleider Carel Robbers had samen met Koos Moerenhout, oud profrenner en zoon van het eiland, de verschillende parcoursen uitgezet.

In een tijdelijke commandopost (3 verschillende locaties) waren de medewerkers bijna continu in overleg met de mensen in het veld. Laptops zoemen, uit portofoons komen stemmen, telefoons gingen over. Alles verliep soepel. “Dat is natuurlijk fijn”, zei François achteraf, “maar bij problemen gaat hier het bloed sneller stromen, dan moet je flexibel zijn en met oplossingen komen. Een goede organisatie neerzetten is topsport.”

Iedereen in Middelharnis en op de Brouwersdam genoten van de zomerzon die zich goed laat zien en  iedereen was positief over de organisatie. De boomlange Tim Rodenburg uit Zoetermeer, winnaar bij de beloften, vond het parcours geweldig. “Mooie, technische bochten gevolgd door lange stukken rechte weg. Op mijn lijf geschreven. Zeker het tweede deel, met wind in de rug, ging erg hard. Prachtig om hier op het podium in Middelharnis te staan.”

Rondemissen Elise Ouwers en Suzanne van der Kooij lachten ook uitbundig als ze niet aan het werk waren. Hoe word je eigenlijk rondemiss? “Er stond een oproep in de krant. Ik vond het wel een uitdaging,” zegt Elise. “Het is zo leuk om te doen en het is tot in de puntjes geregeld.” “We worden verwend hier”, vult Suzanne aan. “Lekker eten, mooie visagie door parfumerie Vive en stijlvol aangekleed door Buijsse Mode. Het was echt genieten.”

Dat vinden ook de motards van MBTZ, het Motor Begeleidings Team Zeeland, die even pauze had. Terwijl een zak met winegums rondgaat, bespraken ze hun werk. “Het is puur voor de hobby”, zegt een kale vijftiger met oorbellen, “op een legale manier hard rijden.” Ze lachen allemaal. “De kunst is om de juiste afstand tot de renner te houden”, zegt een collega. “Niet te dichtbij, want dan kunnen ze van de slipstream profiteren. Niet te ver weg, want wij geven ook de richting aan.” “En er is altijd spanning”, vult collega nummer drie aan. “Elk moment kan er iets gebeuren, een voertuig op het parcours bijvoorbeeld. Dan moet je handelen.” “Een tijdrit is overigens overzichtelijk”, zegt de man van de winegums, “als het niet regent, gebeuren er weinig ongelukken.” Hij had het gelijk aan zijn hand.

Na afloop van de wedstrijden op zaterdag 18 juni, woensdag 22 juni  werd alles afgebroken. Het hele NK circus verhuisde na de 18e naar Middelharnis en na de 22e naar de Brouwersdam. Bovenop de Brouwersdam stond een VIP dorp met een tent van 1.000 vierkante meter en een terras van 900 vierkante meter, en na afloop een barbecue voor 900 genodigden. François Moelands en zijn medewerkers gingen vol courage richting die eindstreep en de man met de hamer was nergens te zien geweest. Het blijkt maar weer dat een goede voorbereiding meer is dan de helft van het werk, als je het kopwerk maar niet schuwt.

Goeree Overflakkee kijkt terug op een succesvol NK Wegwielrennen 2016, met 15 gouden plak, 15 zilveren medaille en 15 bronzen medailles voor de glorieuze deelnemers op het podium.