De Rabobank World Cup Hockey 2014

De Rabobank World Cup Hockey 2014

In recordtempo is een kaal parkeerterrein omgebouwd tot compleet (tijdelijk) hockeystadion met een capaciteit van 5.000 toeschouwers, naast het Kyocera Stadion in Den Haag, voor de Rabobank World Cup Hockey 2014. Er werd gespeeld tussen 31 mei en 15 juni.

Medio maart gestart met de bouw van het zogeheten GreenFields stadion, dat is vernoemd naar de leverancier van het kunstgras waarop tijdens dit WK in totaal 76 interlands werden gespeeld.

Na goedkeuring van het veld was gestart met de bouw van de tribunes. Daarbij werd na amper drie weken het hoogste punt bereikt en wel op woensdag 2 april . Op maandag 28 april wordt het stadion opgeleverd. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het internationale hockey dat voor een dergelijk evenement in zo’n relatief korte tijd een zo groot tijdelijk stadion wordt gebouwd. Na het WK werd dit hele stadion afgebroken.

Behalve voor het GreenFields stadion werd ook het Kyocera-stadion, de thuisbasis van voetbalclub ADO Den Haag omgebouwd. En wel binnen 3 dagen. De volledige (kunst)grasmat wordt vervangen. Kunstgras voor hockey moet namelijk aan andere eisen voldoen dan kunstgras voor voetbal. Na het WK wordt de voetbalmat erin teruggelegd. Het Kyocera Stadion had plaats voor 15.000 toeschouwers.

Zo’n 15.000 mensen per dag brachten tussen 31 mei en 15 juni een bezoek brengen aan de Rabobank World Cup Hockey 2014 in Den Haag. Om ervoor te zorgen dat al die bezoekers veilig en efficiënt van en naar het WK-terrein konden komen, coördineerden wij de totale verkeers- en parkeerbegeleiding van dit evenement.

Van de diverse parkeerterreinen rondom het Kyocera-stadion waren echter slechts een deel inzetbaar.  Op P2 stond het (tijdelijke) Greenfields hockeystadion en P1 werd gebruikt als hoogwaardig evenemententerrein, waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Alleen P 4 bleef over en qua capaciteit voldoende voor parkeren van mindervaliden en genodigden. De terreinen P5 en P7 vervallen helemaal, omdat deze van onvoldoende kwaliteit zijn.

Om onder alle weersomstandigheden voldoende parkeercapaciteit te garanderen werd na terdege onderzoek door ons aan de gemeente Den Haag geadviseerd om gebruik te maken 2 tijdelijke terreinen met voldoende uitstraling voor een evenement van wereldklasse.

Na akkoord richten wij in totaal 3.800 parkeerplaatsen in op twee nieuwe (tijdelijke) terreinen. Voor bezoekers van buiten Den Haag werd er op het Prisma bedrijventerrein in Bleiswijk een terrein aangelegd dat goed bereikbaar was vanaf de A12. Voor bezoekers die vanuit Den Haag zelf kwamen, realiseerden wij een tijdelijk parkeerterrein voor 1.300 auto’s aan de Henri Faasdreef. Op beide terreinen legden wij tevens (gedeeltelijk tijdelijke verharding en tijdelijke verlichting aan.

Nederland kijkt terug op een succesvol WK Hockey, met een gouden plak voor het damesteam, een zilveren medaille voor de heren en een vlekkeloze organisatie van het evenement in Den Haag. Zes weken lang coördineerden wij alle bouwwerkzaamheden en verkeersmaatregelen rondom de Rabobank World Cup Hockey 2014, dat in totaal ruim 3 miljoen bezoekers heeft getrokken.