NK Tijdrijden vliegt voorbij, letterlijk!

NK Tijdrijden vliegt voorbij, letterlijk!

Toen om 4 uur ’s ochtends de wekker ging voor projectleider Carel had hij niet durven hopen dat het NK tijdrijden zo’n succes zou worden. Vroeg in de ochtend nam hij zijn intrek al in de controlepost in het stadshuis, waar vervolgens de hele dag volop bedrijvigheid heerste. De eerste verkeersregelaars stonden om 6:00 al op positie. Om 8:00 was het tijd aan de volgende groep verkeersregelaars en evenementenregelaars om hun taak op te pakken. Zij werden eerst gebrieft over hun werkzaamheden van die dag, waarna zij met hun lunchpakketje richting parcours gingen. Het parcours werd nog eenmaal gecheckt, vervolgens afgesloten voor verkeer en daarna was het aan de carbonnen rossen van de renners om hun kunsten te vertonen! Het weer zat mee, waardoor het publiek een heerlijke dag voorgeschoteld kreeg.

Gedurende heel de dag beleefde projectleider Carel het spektakel vanuit het stadshuis. Hier was de controlepost opgesteld waar hij samen met Golazo en de KNWU toezicht houdt op de sportiviteiten. Carel was hierbij verantwoordelijk voor alle verkeerstechnische zaken op en rondom het parcours. Op en rondom het parcours werd hij bijgestaan door onze uitvoerder Andre. Het publiek heeft uiteindelijk niets gemerkt van deze vlekkeloze samenwerking en in het zonnetje genoten van het evenement. Zo zien wij het graag!

Om 10:00 werd het spits afgebeten door de junioren. Na een spannende strijd ging Axel van der Tuuk er met de winst vandoor. Kort naderhand was het alweer tijd voor de beloften om 11:00. Ook zij vlogen over het parcours heen, met als resultaat een stralende Hartthijs de Vries op het podium.

Vervolgens tijd voor echt vuurwerk met bijna de volledige wereldtop aan de start op een NK. Gekscherend werd het NK ook wel het kleine WK genoemd, omdat de favorieten voor het WK nagenoeg enkel bestaan uit Nederlandse vrouwen. En dat bleek ook, met een fantastische strijd om het rood-wit-blauw, uiteindelijk in het voordeel beslecht van Europees kampioene Ellen van Dijk, geflankeerd door nummer 2 Anna van der Breggen en nummer 3 Lucinda Brand. Huidig wereldkampioen Annemiek van Vleuten greep net naast het podium met plaats 4.

Vanaf 14:00 was het parcours aan de elite mannen. Allereerst deed de categorie elite mannen zonder contract een gooi naar eeuwige roem met als resultaat een trui met TechnoSelect op het podium: Ronan van Zandbeek van Willebrord Wil Vooruit won! De elite mannen met contract maakten er daarna een spannende strijd van, maar na de tussentijden was de winnaar eigenlijk al min of meer duidelijk: Dylan van Baarle pakt het goud met een fantastische tijd en een gemiddelde snelheid van maar liefst 50,8 km/h. Zilver en brons gingen naar Niki Terpstra en Wilco Kelderman.

Tot slot was het woord aan de junioren en nieuwelingen vrouwen en aan de nieuwelingen mannen. Respectievelijk Rozemarijn Ammerlaan, Maud Rijnbeek en Joris Buters pakten hier het volle pond. Al met al was het een enorm geslaagde dag, met renners die alles gaven, een publiek dat genoot en enthousiast aanmoedigde en met geweldig weer. Op naar zaterdag en zondag met het vervolg van de Nederlandse Kampioenschappen wielrennen op de weg!